Výměna okenEnergetická krize se dotkla každého z nás, ať už jednotlivce, nebo firmy. U naší společnosti tomu nebylo jinak. Již Covid přispěl k nedostupnosti řady materiálů, energetická krize tento problém prodloužila a zkomplikovala život mnoha firmám. Najednou musely firmy po celém světe redukovat náklady a přemýšlet na budoucností. Paradoxně investice do opatření v mnoha firmách, i domácnostech, přinesly dlouhodobé úspory.

Firma TIÚ-Plast a.s. úspěšně zvládla energetickou krizi díky opatřením, jako je oprava střechy, výměna oken v části používané budovy, zateplení výrobní haly, přetěsnění starých oken a dveří a vytvoření vnitřního chladícího okruhu pro chlazení výrobních linek. Tyto kroky pomohly snížit náklady na energii a minimalizovat závislost firmy na dodávkách energie z externích zdrojů. Kromě toho byl také snížen limit pro teplotu na plynovém vytápění v budově, což rovněž přispělo ke snížení nákladů na energii.

OknaDalším opatřením, které firma podnikla, bylo prodej výrobního odpadu, který byl možné využít pro další výrobu, a také prodej použitých obalových materiálů, jako jsou igelitové pytle, strech folie, PET pásky a další recyklovatelné věci. Prodej výrobního odpadu a efektivnější likvidace starých výrobků a materiálů byly další kroky, které pomohly snížit náklady a minimalizovat ztráty z výroby.

Nová okna a střešní opravy snížily tepelné ztráty, zatímco zateplení výrobní haly a přetěsnění oken a dveří pomohly udržet teplotu v interiéru. Vytvoření vnitřního chladícího okruhu pro výrobu rovněž snížilo náklady na energii. Prodej výrobního odpadu a obalových materiálů byly další kroky, které pomohly snížit náklady a minimalizovat ztráty z výroby.

Celkově byla opatření úspěšná. Povedlo se nám snižovat své náklady na energii i celkový výrobní proces a minimalizovat svou závislost na externích zdrojích. Nadále pracujeme na vylepšeních stávajícího systému.